extra

Eus en andere helden

 

 

 

De herdruk van Eus, een schelmenroman van Özcan Akyol die onlangs zijn 1e verjaardag beleefde, valt midden in de anti-racisme-strijd die rond Sinterklaas steeds weer oplaait. Eus is een geweldig boek. Omdat het voorbijgaat aan álle moraal die je je maar kunt indenken. Het boek sleept je mee in verwondering en kan alleen maar bewondering oproepen. Het stikt op bol.com dan ook van de reviews (21).

 

Al die nieuwe schrijvers, ook Mano Bouzamour bijvoorbeeld, krijgen de agressie van de hele samenleving over zich heen. Voor hun eigen milieu zijn het verraders en vanuit het establishment worden ze weliswaar bejubeld, maar niet altijd voor vol aangezien. De Nederlandse arrogantie is schokkend. Hoe racisme in Nederland werkt, laat de onsmakelijke discussie rond Sinterklaas zien. En durf je hoofd dan maar eens boven het maaiveld uit te steken.

Ook migrantenmilieus zitten vol arrogantie en agressie. Jonge schrijvers als Özcan Akyol en Mano Bouzamour krijgen dat voluit op hun dak. Ze vertelden er vrijdag over in Pauw en Witteman. Kijk naar de helden van deze tijd: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1377993