boeken

Geschreven portretten

Redactiecommissie De strijdbare patiŽnt, vlnr: AJ Heerma van Voss, Gemma Blok, Petra Hunsche, Joost Vijselaar, Michaja Langelaan. foto: M. Kaarsgaren
Redactiecommissie De strijdbare patiŽnt, vlnr: AJ Heerma van Voss, Gemma Blok, Petra Hunsche, Joost Vijselaar, Michaja Langelaan. foto: M. Kaarsgaren

Werkend op de grenzen van literatuur en journalistiek 'schilderde' Petra Hunsche voor kranten en tijdschriften vele series geschreven portretten rond een bepaald thema. Enkele portretten uit het boek De Strijdbare patiënt (2008) staan hieronder voor studie-doeleinden on-line.

 

"Petra's literaire schrijfstijl gaf glans aan de journalistieke toon van het Amsterdams Stadsblad. Het was zeer inspirerend om met haar samen te werken'', aldus een collega op Linked in, zie:

https://www.linkedin.com/in/schrijfwerkplaatslauriergracht

 

De laatste tijd schrijf zij regelmatig voor Z! de Amsterdamse daklozenkrant, klik voor een voorbeeld op onderstaande link, het pijltje: 

youssef0001_2.pdf

De strijdbare patiënt (2008)

 

Hedendaagse geschiedenis van de Nederlandse 'gekkenbeweging'. In 1972 begon deze beweging, gesteund door een sprankelende tijdgeest, met haar acties tegen de gevestigde orde van de medische psychiatrie. Een vervolg op dit handboek is in voorbereiding.

 

Dertien portretten getuigen, op een aangrijpende en persoonlijke manier, van de geschiedenis van deze beweging. De geportretteerde sleutelfiguren staan met hun interessante levensverhalen model voor de kracht om wanhoop en machteloosheid te overwinnen. Dankzij de gevoerde strijd ontstond rond het jaar 2000 een progressief Nederlands (polder)model van cliëntenparticipatie, dat ook in het buitenland grote belangstelling geniet.

 

Een gratis pdf van het boek is te verkrijgen door een mailtje met 'Strijdbare patiënt' te sturen naar: info@schrijfwerklauriergracht.nl De pdf wordt dan via We Transfer toegestuurd.

 

Of bestel het mooie en hard gekafte boek via: http://bit.ly/Z0k5Zw en lees de kleurrijke portretten met saillante details. Een samenvatting van het boek, staat via de inleidingen hieronder, klik daarvoor op de pijl:

studiemap__de_strijdbare_patient__6_hfd.pdf

Canon Cliëntenbeweging (2016)

 

 

De Canon Cliëntenbeweging GGz werd op 22 juni 2016 in aanwezigheid van de 94-jarige oud-activiste Corrie van Eijk-Osterholt gepresenteerd in de Tolhuistuin in Amsterdam. Met dit digitale boekwerk is de geschiedenis van de patiëntenbeweging in de psychiatrie voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Zie verder:

http://www.canonsociaalwerk.eu/nl_cbg/details.php?cps=3&canon_id=383

 

Making off

Een uitgebreid interview over de making off van de Strijdbare patiënt verscheen in tijdschrift Psy, jarenlang het beste vakblad over de psychiatrie, zie link hieronder:

geen_titel_2.pdf

Naslagwerk (2017)

'Samen werken aan Herstel' (Utrecht, 2017) bevat een gedetailleerd verslag van de eerste Nederlandse herstelpraktijken binnen de Utrechtse instelling Lister.

In opdracht van Wilma Boevink/Lister deed Petra Hunsche de redactie voor een herziene en uitgebreide druk waarmee het verslag uit 2002 werd geactualiseerd en breed toegankelijk gemaakt.

Op het laatst werden drie nieuwe hoofstukken toegevoegd over de weg naar herstelondersteunende zorg die Lister de afgelopen 15 jaar, van 2002 tot 2017, met vallen en opstaan heeft afgelegd.

 

Het boek is voor € 5, verkrijgbaar bij Lister: https://www.lister.nl/locatie/lister-centraal-bureau/#directcontact

 

 

 

 

 

 

hee

 

 

Het boek is bedoeld als een werkboek, ook wel naslagwerk, voor een bewezen goede praktijk van herstelondersteunde zorg.

Zinvol & vol zin (2013)

 

 


 


Een bundel portretreportages over de Amsterdamse daklozenopvang door Petra Hunsche, met fotografie van Sander Heezen.

 

Het boek is te bestellen via de boekhandel,

ISBN 978-90-78761-35-8

Of via: http://www.z-krant.nl/z-shop/

  


Klik op de link om alvast een spannend hoofdstuk uit de rafelranden van Amsterdam te lezen:

mobielteam.pdf

Verhalen van Herstel (2006)

 

 

 

 

  

Verhalen van herstel beschrijft de werkwijze die het HEE-team ontwikkelde, de afdeling Herstel van het Trimbos-intituut. De oprichtster daarvan, onderzoekster Wilma Boevink, vroeg Petra Hunsche als ghostwriter om dit boek te schrijven als een eenvoudige en toegankelijke handleiding voor het werken met herstelgroepen.

 

Het boek is vertaald in Engels en Duits, meer informatie hierover:

 

http://www.trimbos.nl/

 

 

Boekie Woekie, 2005
Boekie Woekie, 2005

 

Vliegnieuws

 

Tsjilpende mussen

mijn hart springt op onder het dak

klap vleugeltjes, klap !

 

 

Scherp Dons verscheen, samen met het verhalenbundeltje Een umlaut op de psyche, als een tussendoortje in de schuifdeuren, bij Boekie Woekie Amsterdam (2005). De boekjes zijn uitverkocht, naar verwachting komt er een 2e uitgebreide en herziene druk in 2018.

 

 

 

Meer poëzie:

www.boekiewoekie.com    

 

 

75 jaar Het Die (2009)

 

Jubileumboek(je) met geschiedenis van deze bijzondere zeilvereniging in Waterland.

 

 

Klik op onderstaande link:

boekjedie.pdf