Paringsconcerten langs de Haarlemmerweg

De nieuwe Z!
De nieuwe Z!
03-07-2012 15:27

'Een prachtige combinatie van natuur en cultuur.' Zo noemt stadsecoloog en reisleidster Toot Oostveen de tochten door de groene rafelranden van de stad, die zij samen met meestervertelster Anne van Delft voor een enthousiast publiek organiseert.

 

Aan de westelijke stadsrand van Amsterdam klinken tot diep in de nacht sublieme fluitconcerten om de zomer aan te kondigen. Want tussen de brandnetels op de grond bij de Haarlemmerweg, nestelt sinds enkele jaren de nachtegaal. Wie 's avonds in de schemer langs sloten en poeltjes bij de Buurtboerderij aan de rand van het Westerpark rondhangt, hoort melancholieke rugstreeppadden kwaken. En hoe meer de hormonen opspelen des te magnifieker klinkt het paringsconcert van de groene kikkers in het Romeinse openluchttheater van de Westergasfabriek.

  

'Bij het repeteren merkten we dat die kikkers een bepaalde spanningsboog hebben,' vertelt Anne van Delft. De vertelster/regisseur zocht het kwakende gezelschap, samen met percussionist Rudy Tuhusula, op om een muziekvoorstelling in elkaar te zetten. Ze repeteerden een paar avonden op de vlonder van het openluchttheater in een natuurlijk decor van water en riet, waarbij de musicus tientallen instrumenten uitprobeerde.

'Als de kikkers pauze hadden, leerden wij hoe je ze weer op kunt roepen. En waar ze rustig van worden en wat voor ritmes ze hebben.' En zo veranderden al die argeloze opgewonden kikkers in een koor en zette de meesterpercussionist daar een melodie overheen. Een betoverende compositie waar het Amsterdamse publiek, dit jaar voor het eerst, ademloos naar luisterde.

 

 Zie verder in Z! nu op straat te koop in Amsterdam en omstreken.