Keti Koti

17-06-2019 18:37

 

 

‘Blijkbaar geen Keti Koti herdenking zonder dyugu dyugu,’ schreef historica Patricia D. Gomes in de Google Grapevine-groep. Door grote onrust in de Surinaamse gemeenschap gaat de Keti Koti lezing dit jaar niet door. Publicist Sandew Hira, verondersteld bondgenoot van Desi Bouterse, zou de lezing houden in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

 

‘Praten vanuit principes, overtuigingen en zingeving kan helpen onoplosbare kwesties oplosbaar te maken. Onderbuikgevoelens wel thuis laten,’ adviseerde Gomes haar ‘lotgenoten’ (nazaten van de slavernij) zondag. Een understatement, want bij radio Mart, waar Hira zou spreken, bleek die zaterdag het uitzendmodem te zijn gestolen (bron: Het Parool).

 

Historica Gomes organiseert 22 juni samen met de Balie de bijeenkomst ‘Wie schrijft onze koloniale geschiedenis’, een gesprek met activisten, grass-roots organisaties en instellingen die zich met het koloniaal- en slavernijverleden bezighouden.

In het panel zitten belangrijke ‘machthebbers’ als: Susan Legêne (hoogleraar politieke geschiedenis), Josine Blok (hoogleraar KNAW, voorzitter Geesteswetenschappen), Carina van Eck (lid van het College voor de Rechten van de Mens), evenals de activist Jeffry Pondaag (voorzitter Comité Nederlandse Ereschulden).

 

Het belooft dus een spannende discussie te worden, waar iedereen die in ons slavernijverleden is geïnteresseerd, welkom is. Zie: https://debalie.nl/agenda/wie-schrijft-onze-koloniale-geschiedenis/?preview=true

Nog gauw even een leuk en leerzaam stukje over Keti Koti lezen? Klik op de pijl hieronder voor een interview in de Amsterdamse straatkrant Z! met Mercedes Zandwijken vorig jaar.

 

 

 

ketikoti_2.pdf
reacties  0 reacties reageren