Nieuw verdienmodel

28-06-2017 15:04

Voorpublicatie van een fragment uit Z! de Amsterdamse straatkrant.

'Ervaringsexperts', komende vrijdag in Amsterdam op straat:

 

Lees door onder de illustratie:

 

 erv

Pagina uit Z! nummer 10, vrijdag in Amsterdam op straat

Foto's Piet Hermans/ vormgeving Robert Swart 

   

Geuzennaam

Fragment

(...) Aan de opvang van dak- en thuislozen doen tegenwoordig talloze gediplomeerde ervaringsdeskundigen mee. Soms via 'trajecten' van de sociale dienst, soms op eigen titel voor een vrijwilligersvergoeding. Ze werken voor de Regenboog Groep, de Volksbond, HVO-Querido en het Leger des Heils, opvang-organisaties die door bezuinigingen steeds afhankelijker worden van (ervaringsdeskundige) vrijwilligers.

 

Mary (1965) en Deborah (1964), medewerkers van het Cliënten Informatiepunt (Clip), voeren de titel ervaringsdeskundige als een Geuzennaam. In de vakliteratuur (zie link onderaan) wordt dit nieuw erkende beroep al een 'Paard van Troje' genoemd voor de emancipatie van cliënten. En sinds het Leger des Heils in 2014 daadwerkelijk koos voor ervaringsdeskundige beroepskrachten, lijkt er ook echt iets te veranderen in de top-down benadering van de ouderwetse hulpverlening.

 

Uitzendbureau

'Ha, daar hebben we Maarten Muis,' roepen de twee dames enthousiast. Zij kennen hem van Team+Ed, een uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen dat mede door Muis is opgezet. Met zijn eigen bedrijf Adstructie ontwikkelt deze creatieve ondernemer diverse trainingsprogramma's voor zorg- en welzijnorganisaties. Zowel Team+Ed als Adstructie zijn voorbeelden van een nieuw verdienmodel voor ervaringsdeskundigheid.

 

Sommigen klimmen via vrijwilligerswerk op tot een betaalde baan, of zetten zelf een bedrijfje op. Anderen blijven zich ontwikkelen via één van de vele zelforganisaties die in de stad al van oudsher actief zijn, zoals de Mdhg (uit de jaren '80), naast het Straatpastoraat een van de mede-organisatoren van Daklozendag, of het Scip (begin 2000) dat met sociale computerprojecten, een bloeiende uitgeverij en zijn Eetkamer belangrijke bruggen naar de Amsterdamse samenleving slaat. (...)

 

Voor een mooi achtergrondverhaal over de ervaringsdeskundige koers die het Leger des Heils heeft ingezet, klik op onderstaande link: 

201705legerdesheilservaringsdeskundigheid_wezenlijk_and
reacties  0 reacties reageren